stressenburnout.png

"Na de zomer (2014) merkte ik dat ik niet uitgerust was"

Image

Stress en burnout therapie bij Psycholoog Noordwijk

Stress en een burn-out hebben veel met elkaar te maken. Door langdurige en intense stress ontstaat namelijk een burn-out. Het meeste komt dit voort uit de werkomgeving, maar het kan ook komen vanuit heftige persoonlijke situaties. Zit jij met veel stress en merk je dat je tegen een burn-out aan loopt? Schakel dan nu de hulp van Psycholoog Noordwijk in! Je kan het maar beter voor zijn en vanuit hier verhelpen, dan pas hulp zoeken als je in de burn-out zit. Vraag nu een intakegesprek aan.

Hoe ontstaat een burn-out en wat zijn de symptomen?

Wanneer we merken dat we oververmoeid raken, slaapproblemen hebben en moeite hebben met het onthouden van simpele dingen, dan is er sprake van overspannenheid. We zijn prikkelbaar naar de omgeving, we verliezen onze veerkracht en flexibiliteit en we kunnen steeds moeilijker omgaan met tegenslagen.

Iedereen heeft in zijn leven te maken met spanning. Verandering vraagt om aanpassen, dat levert meestal spanning op. Er is zowel positieve als negatieve spanning. Negatieve spanning wordt ook wel stress genoemd. Langdurige blootstelling aan stress kan overspannenheid tot gevolg hebben. Het risico is dat we overvraagd, overspannen en uitgeput raken. In een duidelijk overzicht ontstaat een burn-out zo:

  1. Er wordt (te) veel van jou verwacht of je verwacht (te) veel van jezelf.
  2. De stress die je hiervan blijft langdurig aanhouden. Hierdoor voel je je mentaal en fysiek uitgeput.
  3. Je herstelt hier onvoldoende van waardoor de stress zich opbouwt.
  4. Er ontstaat een emotionele uitputting. Dit is een van de belangrijkste symptomen van een burn-out. Hierdoor kan je dagelijks leven ontzettend beïnvloed worden.
  5. Je krijgt ook ontzettend weinig zin meer om te werken (of wat de oorzaak van de burn-out ook is) en alles wat daaraan verbonden is. Nu moet je echt alle moed verzamelen om jezelf naar het kantoor slepen.
  6. Je kan je moeilijk concentreren en de motivatie vinden om iets te doen. Nu merk je ook dat je prestaties achteruit gaan op werk.

Hoe kom je van een burn-out af?

Als je merkt dat je in een burn-out zit wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het is een ontzettend naar gevoel om in een burn-out te zitten. Je hebt nergens zin in, je bent emotioneel en je voelt een soort leegte, je bent fysiek en mentaal uitgeput, en alles is gewoon te veel. Om hier vanaf te komen maak je verschillende fases door. Bij Psycholoog Noordwijk zal je ook merken dat we deze fases rustig doorlopen:

1. Erkenning

In de eerste fase is het belangrijk om te erkennen dat je een burn-out hebt. Het is zo belangrijk, omdat je vanaf daar echt actie kan ondernemen. Als je niet toegeeft dat je een burn-out hebt, kan er ook niks behandeld worden. Schakel dan ook meteen de hulp van een professional in. Vraag hiervoor direct een intakegesprek aan bij Psycholoog Noordwijk!

2. Op zoek naar de oorzaken van de burn-out

Om van de burn-out af te kunnen komen is het belangrijk om de exacte oorzaak te achterhalen. Om een probleem te verhelpen moet je namelijk echt op zoek gaan naar de kern. Met een burn-out komt het vaak voor dat de oorzaak de werkomgeving is. Er wordt ontzettend veel van iemand gevraagd, wat voor stress zorgt. Wanneer dit zich ophoopt zonder rust en herstel ontstaat de burn-out. Maar ook in heftige persoonlijke situaties kan dit gebeuren, of een persoonlijke situatie in combinatie met werk. Denk aan wanneer iemand zijn of haar ouders ontzettend veel moet verzorgen en tegelijk veel moet werken.

3. Rust en gezond leven

Nu is het belangrijk om eerst tot rust te komen en weer gezond te gaan leven. Voor herstel is tijd nodig. Slaap veel, probeer in beweging te blijven en gezond. Wanneer je zo uitgeput bent en je laveloos voelt, kan het lastig zijn om de stap ook te maken naar sporten. Het is in het begin ook echt niet erg om even niks te doen en goed te slapen voor ongeveer een week. Maar probeer het sporten of bewegen daarna wel rustig op te bouwen. Begin des noods met dagelijks een korte wandeling maken die je steeds uitbreid. Je zal merken dat het steeds makkelijker voelt en je steeds steeds lekkerder in je vel gaat zitten.


Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je juist zin hebt in die ongezonde snacks als je alleen maar thuis zit. Dit zijn namelijk korte dopamine kicks, waardoor je juist die ongezonde snacks wilt blijven eten. Hier ga je je op de wat langere termijn alleen juist slechter door voelen. Eet vooral gezond om zo goed in je vel te zitten en sneller van je burn-out af te komen!

4. Omgaan met stressfactoren

Deze fase loopt eigenlijk deels gelijk met fase 3. Hier leer je van onze psychologen namelijk verschillende skills om goed om te kunnen gaan met stressfactoren. Dit kan door meditatie of mindfulness bijvoorbeeld. Maar ook time-management is een belangrijke skill om te leren. Zo leer je jezelf niet vol te boeken en ook eens een rustmoment voor jezelf te plannen. Je leert dan bijvoorbeeld ook om echt dat rustmoment te nemen en niet toch iets anders te gaan doen. Met al deze skills leer jij een betere balans te krijgen in je leven. 

Behandeling bij Psycholoog Noordwijk

De therapie heeft aandacht voor het leren herkennen van stresssignalen, voor het bewaken van grenzen en voor het herstellen van de energiebalans. Interventies zijn gericht om de gezondheid op peil te brengen, ontspanning te zoeken en persoonlijke haalbare doelen te stellen, zowel op het werk als privé. Door EFT (Emotional Freedom Technique) reduceer je je eigen stressniveau binnen enkele minuten. Het is een techniek die snel resultaat geeft bij stressklachten.

Heb je meer vragen over stress en burn-out therapie bij Psycholoog Noordwijk, mail naar info@psycholoog-noordwijk.nl of bel ons op 06 11 48 21 92.

Direct een afspraak maken

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp