depressie.png

"Ik was ernstig somber door veel onverwerkte emoties"

Depressie therapie bij Psycholoog Noordwijk

Heb je het idee dat je in een depressie zit en er niet meer uit komt? Bij Psycholoog Noordwijk helpen we je hier weer vanaf te komen. In een depressie is het genieten weg en voelen we ons dagelijks somber en leeg. Geen energie en geen zin meer om ook maar iets te ondernemen. Het piekeren neemt toe, we hebben moeite met concentreren en het slaappatroon is veranderd. Het gevoel gevangen te zitten gecombineerd met een machteloos gevoel (hoe kom ik hier uit?): deze dip houdt wel erg lang aan. Het resultaat is dat mensen die zich depressief voelen, zich gaan afzonderen wat de kwaal verergert. Schakel professionele hulp in van Psycholoog Noordwijk en kom zo snel mogelijk van de depressieve gevoelens af!

Hoe ontstaat een depressie?

Depressies kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die er samen voor zorgen dat iemand zich slecht gaat voelen. Deze factoren zijn onder te verdelen in drie categorieën, namelijk erfelijkheid/biologische factoren, persoonlijke eigenschappen en psychologische factoren in iemand zijn of haar leven. Dit wordt ook wel het bio-psycho-sociaal model genoemd. Als we de cirkel willen doorbreken dan is het misschien tijd om te begrijpen waar de depressie vandaan komt en hoe de stemming kan worden verbeterd.

 • Biologische factoren: dit zijn aspecten die in ons lichaam bepaald zijn. Het kan bijvoorbeeld genetisch bepaald worden. Als iemand in de familie een depressie heeft gehad, dan is de kans voor jou groter om een depressie te krijgen. Daarnaast is voor vrouwen over het algemeen de kans groter om een depressie te krijgen, gezien de heftige hormonale veranderingen.
 • Psychologische factoren: een bekende oorzaak van een depressie is een trauma of veel stress. Dit valt onder de psychologische factoren. Hierdoor kan je namelijk helemaal niet lekker in je vel gaan zitten en er zelfs in blijven hangen. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht waardoor een depressie getriggerd kan worden. Ook kunnen bepaalde persoonlijke eigenschappen hiermee te maken hebben. Denk aan wanneer iemand weinig zelfvertrouwen of faalangst heeft, maar ook mensen die perfectionistisch zijn.
 • Sociale factoren: dit is een relatief breed begrip wat ook weer veel raakvlakken heeft met voornamelijk psychologische factoren. Wanneer iemand bijvoorbeeld op wat voor manier dan ook mishandeld is, dan is dit natuurlijk ook meteen een psychologische factor. Tegelijk kan het ook zo zijn dat iemand in een depressie raakt doordat er weinig mensen om iemand heen zijn. Dit komt bijvoorbeeld vaker voor bij oudere mensen. Maar het kan ook gebeuren bij jongeren die van zichzelf niet zo sociaal zijn. Hierdoor maken ze moeilijk nieuwe vrienden en zonderen ze zich volledig af.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Een depressie is voor ieder anders. De symptomen zijn dus ook niet voor iedereen hetzelfde. Vaak merk je wel voornamelijk mentale klachten die zich op verschillende manieren kunnen uiten. Bij Psycholoog Noordwijk delen we de symptomen op in 4 categorieën. Hoe je zelf een depressie kunt herkennen is dan ook aan de volgende veelvoorkomende symptomen:

 • Emotionele symptomen:
  • Aanhoudende gevoelens van verdriet, leegte of hopeloosheid.
  • Prikkelbaar of snel gefrustreerd, zelfs over kleine zaken.
  • Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens.
  • Weinig tot geen plezier of interesse in hobby’s en activiteiten waar je normaal gesproken wel veel plezier mee beleeft.
 • Cognitieve symptomen:
  • Moeite met concentreren, nadenken, of beslissingen nemen.
  • Voortdurend piekeren en negatieve gedachten.
  • Vergeetachtig of verward.
  • Gedachten aan de dood of zelfmoord, of pogingen tot zelfmoord.
 • Fysieke symptomen:
  • Veranderingen in slaappatronen, zoals slapeloosheid of juist overmatig slapen.
  • Energieverlies en vermoeidheid, waardoor zelfs kleine taken zwaar kunnen aanvoelen.
  • Veranderingen in eetlust of gewicht (toename of afname).
  • Lichamelijke klachten zonder duidelijke fysieke oorzaak, zoals hoofdpijn, rugpijn of maagklachten.
 • Sociale symptomen:
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten en relaties.
  • Problemen op het werk of op school, zoals verminderde prestaties of afwezigheid.
  • Moeilijkheden in het onderhouden van normale relaties met vrienden, familie en collega's.

Hoe we een depressie behandelen bij Psycholoog Noordwijk

Door behandeling met onder andere de Emotional Freedom Technique (EFT) leer je snel loslaten, en je verleden te verwerken waardoor je je meer emotioneel vrij voelt. Door deze techniek, ook we tapping genoemd, kunnen we het herstel van de depressie versnellen en trachten we een volgende depressie te voorkomen. Bij het bereiken van herstel is belangrijk dat we ons richten op verklarende diagnostiek voor de depressie, zodat we begrijpen wat de oorzaak is. Daarnaast richten we ons op het herstellen van de energiebalans, een goed slaappatroon en een juist voedingspatroon. Bewegen is een voorwaarde voor een geslaagde therapie. Daarom kunnen de sessies bij Psycholoog Noordwijk ook wandelend gedaan worden in de Noordwijkse duinen, strand en bossen. Zelfs als in Katwijk kunnen we jou van dienst zijn. Zie ook de mogelijkheden op de site bij wandelpsycholoog, Walk & Talk.

Heb je meer vragen over depressie therapie bij Psycholoog Noordwijk, mail naar info@psycholoog-noordwijk.nl of bel ons op 06 11 48 21 92.

Direct een afspraak maken

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp