overgewicht.png

"Als je blijvend wilt afvallen zal je dus niet alleen je voeding en beweging moeten veranderen"

Bekend van ‘De Grote Herkansing’

psycholoog-noordwijk_sfeer1.jpg

Hulp bij overgewicht met bij Psycholoog Noordwijk

Ruim de helft van de volwassenen is te zwaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Overgewicht is naast roken de belangrijkste oorzaak van ziekten. Voor veel mensen een goede reden dit nauwlettend in de gaten te houden. Maar wat doen we als het ons niet lukt op gewicht te blijven? Wat doen we als we eetbuien hebben die niet te stoppen zijn, of ongezonde eetgewoontes niet kunnen laten? We steeds vaker proberen onze vervelende emoties “weg te eten” en we niet goed weten hoe we dit kunnen veranderen?

Wat zijn de risico's van overgewicht?

Overgewicht brengt verschillende gezondheidsrisico's met zich mee die ontzettend serieus genomen moeten worden. Het verhoogt onder andere het risico op:

 • Diabetes type 2: overgewicht maakt je minder gevoelig voor insuline, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels.
 • Hart- en vaatziekten: door het extra gewicht moet je hart harder werken, wat kan leiden tot hoge bloeddruk, hoog cholesterol en uiteindelijk hartziekten.
 • Slaapapneu: vetafzetting rond de hals kan de luchtwegen blokkeren tijdens de slaap, wat leidt tot ademhalingsproblemen en ernstige vermoeidheid.
 • Psychische problemen: mensen met overgewicht ervaren vaak stigmatisering en discriminatie, wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld, depressie en angst.

Zoals je ziet kan obesitas veel vervelende gevolgen hebben. Het is daarom ontzettend belangrijk om overgewicht direct aan te pakken om deze gezondheidsrisico's te verminderen of helemaal te voorkomen en je leefkwaliteit te verbeteren.

Hoe kan een psycholoog me bij overgewicht helpen?

Vaak komen we na een periode van lijnen en vasten toch weer aan. We eten te veel op feesten en partijen en we overeten als reactie op vervelende gevoelens zoals onzekerheid en eenzaamheid. De frustratie groeit en het gevoel steeds weer te falen is confronterend. De balans is verdwenen. Een psycholoog kan hier een ontzettend belangrijke rol in spelen. Bij Psycholoog Noordwijk bieden we gespecialiseerde psychologische ondersteuning om de emotionele en mentale oorzaken van overgewicht aan te pakken. Denk hierbij aan:

 • Emotioneel eten: veel mensen grijpen naar voedsel in tijden van stress of emotionele onrust. Onze psychologen kunnen je helpen om gezondere copingmechanismen te ontwikkelen.
 • Gedragsverandering: het veranderen van diepgewortelde eetgewoonten vereist vaak professionele begeleiding. Psychologen kunnen gedragsmatige technieken toepassen om je te helpen deze veranderingen door te voeren en vol te houden.
 • Onderliggende problemen: soms ligt de oorzaak van overgewicht in onderliggende psychische problemen zoals depressie of angst. Door deze problemen aan te pakken, kun je vervolgens beter werken aan gewichtsverlies. Het kan in veel gevallen namelijk een groot deel zijn van de oorzaken van obesitas.

Eet- en dieetgewoontes

Onze aanpak begint bij je eet- en dieetgewoontes. Het is belangrijk om te begrijpen dat wat je eet en hoe je eet een grote invloed heeft op je gewicht en algehele gezondheid. We werken samen met diëtisten om een persoonlijk voedingsplan op te stellen dat niet alleen helpt bij het afvallen, maar ook duurzaam is op de lange termijn. Door kleine, haalbare veranderingen in je dieet aan te brengen, kun je grote resultaten bereiken. Denk aan het verminderen van portiegroottes, het kiezen van voedzame in plaats van calorierijke voeding, en het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten.

Behandeling bij Psycholoog Noordwijk

Onze behandelsessies zijn ontworpen om stapsgewijs inzicht te krijgen in de oorzaken van overeten en effectieve strategieën te ontwikkelen om een gezonde leefstijl te bereiken. Dit is hoe het proces er bij Psycholoog Noordwijk uit ziet:

 1. Inzicht in oorzaken van overeten: we beginnen met het identificeren van de factoren die bijdragen aan jouw overeten. Dit omvat het in kaart brengen van stressfactoren, hoe je met stress omgaat en hoe je emoties verwerkt.
 2. Analyseren van stress- en emotiehantering: samen onderzoeken we je huidige manieren van stress- en emotiehantering. We kijken naar situaties die stress veroorzaken en hoe deze situaties je eetgedrag beïnvloeden.
 3. Ontwikkelen van preventieve strategieën: we ontwikkelen strategieën om overeten te voorkomen. Dit kan variëren van het aanleren van nieuwe copingmechanismen tot het implementeren van gedragsveranderingen die je helpen beter met stress en emoties om te gaan.
 4. Uitstippelen van een gezonde leefstijl: een belangrijk onderdeel van de behandeling is het opstellen van een plan voor een gezonde leefstijl. Dit omvat het aanpassen van je voedingspatroon en het beginnen met integreren van regelmatige lichaamsbeweging in je dagelijkse routine.
 5. Bezoek aan een orthomoleculaire voedingstherapeut: voor gericht voedingsadvies, werk je samen met een orthomoleculaire voedingstherapeut. Deze specialist helpt je bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan dat je ondersteunt in je gewichtsverlies en algehele gezondheid.
 6. Integratie van beweging: bewegen is essentieel voor een gezonde leefstijl. We helpen je bij het vinden van manieren om regelmatig te bewegen, passend bij jouw mogelijkheden en voorkeuren.
 7. Versterken van eigenwaarde en zelfvertrouwen: het uiteindelijke doel van onze behandeling is niet alleen gewichtsverlies, maar ook het vergroten van je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door een holistische benadering zorgen we ervoor dat je je beter voelt, zowel fysiek als mentaal.


Heb je meer vragen over overgewicht therapie bij Psycholoog Noordwijk, mail naar info@psycholoog-noordwijk.nl of bel ons op 06 11 48 21 92.

Direct een afspraak maken

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

 

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp