Zelfbeeld bij jongeren - 6 tips voor een positief zelfbeeld 

Vanaf de pubertijd verschuiven de prioriteiten van een individu. Van ouders naar peers, van binnen naar buiten, van doen naar denken, van spelen naar meer diepgang.

In deze tijd zijn er veel vragen bij jongeren: Wie ben ik? Wat vinden anderen van mij? Wat wil ik? Wat maakt mij gelukkig? Zij ontwikkelen een beeld van zichzelf, dat sterk gekleurd is door sociale invloeden (hoe anderen hen zien, verwachtingen, sociale media). Ervaringen zoals gezonde relaties met peers en ouders, maar ook pestervaringen en ingrijpende gebeurtenissen hebben of een positieve of negatieve impact op het zelfbeeld van jongeren.

Hoe herken je een negatief zelfbeeld bij jongeren? 

Een negatief zelfbeeld is te herkennen aan de volgende uitspraken: “nooit doe ik het goed genoeg”, “ik ben het niet waard”, “de ander vindt me niet leuk”. Ook kan een negatief zelfbeeld in het gedrag van jongeren duidelijk worden: vragen om bevestiging (“Is dit goed zo? Wat vind jij”), overmatig veel met het uiterlijk bezig zijn of juist heel onopvallend kleden, overmatig tijd op social media en moeite hebben de eigen mening of wensen uit te spreken.

Van negatief naar een positief zelfbeeld - 5 tips 

Een negatief zelfbeeld kan altijd omgedraaid worden naar positief. Het is vaak niet makkelijk, maar door consistentie zal je er zeker komen! Om een positief zelfbeeld te creëren zijn er 5 dingen die je kunt doen:

  1. Elke dag 5 positieve feitjes opschrijven 
  2. 1 minuut-oefening: stel een timer op 1 minuut en schrijf zoveel dingen op die je leuk vindt aan jezelf → eigenschappen, vaardigheden, complimenten die je ooit hebt gekregen 
  3. Wat vind jij leuk om te doen? Doe dit vaker!!!
  4. Kijk naar je inzet in plaats van naar het resultaat → “Ik heb mijn best gedaan, dat is goed” VS. “alleen als ik een 10 heb, ben ik goed 
  5. Jezelf voel-me-sterk zinnen vertellen → “ik kan meer dan ik denk”, “ik ben goed zoals ik ben”, “het is okay”, “fouten maken mag”, “Proberen kan altijd”.
  6. Als je al op social media zit, volg dan mensen die laten zien dat niet alles perfect is en praten over het zelfbeeld.

Negatief zelfbeeld & traumatische ervaringen - is te overweldigend 

Wanneer jongeren veel hebben meegemaakt en vandaar uit conclusies hebben getrokken zoals “ik ben het niet waard”; “het leven heeft geen zin”, dan kan het negatieve zelfbeeld hardnekkig en overweldigend zijn. Dit kan zich uiten in somberheid, depressie en self-harm. Het is belangrijk om een negatief zelfbeeld vroeg te signaleren en stappen te ondernemen. Ga in gesprek met de jongeren, vraag wat zij/hij nodig heeft en/of biedt aan om een gesprek bij een psycholoog in te plannen. 

Bij Psycholoog Noordwijk bieden wij gesprekken aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. Weer in de kracht komen staan en tegen jezelf mogen zeggen: “Yes, ik mag er zijn!” - daar gaan we voor. 

Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 11 48 21 92 of via de mail info@psycholoog noordwijk.nl. 

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp