Yoga en therapie - jezelf leren kennen 

Wat we niet leren in de maatschappij? Voelen! Stilstaan bij je emoties. Gewoon mogen voelen en er niets mee hoeven. We leren niet het vertrouwen te hebben dat emoties komen en gaan net als golven.

Hoe we omgaan met emoties is gekleurd door hoe we zijn opgevoed, hoe onze ouders zijn omgegaan met hun emoties en hoeveel ruimte er was voor jouw emoties. 

Met als gevolg? Vermijding van emoties - er alles aan doen om niet te hoeven voelen. We ontwikkelen coping mechanismes om het voelen te vermijden: 

  • Piekeren 
  • Kritische stem/perfectionisme 
  • Controlebehoefte en uitoefenen bijvoorbeeld op eten 
  • Bevestiging zoeken bij een ander 
  • Afleiding zoeken door bijvoorbeeld series kijken 
  • Verdoving van gevoelens door drugs, alcohol, seks 
  • En zo zijn er nog genoeg andere manieren…

Waarom praat-therapie vaak niet voldoende is 

Voelen gebeurt in het lichaam. Een gevoel is ons lichaam die aangeeft of iets prettig of onprettig is. Een signaal dus. Praten is cognitief. We doen het vanuit het hoofd. Zo formulieren we gevoelens en gedachten, en onderzoeken of dagen we deze uit. Zeker krijg je inzichten door “praat-therapie” (bijv. CGT) en ervaar je mogelijk een verandering rondom gedachten en gevoelens. Alleen in het hoofd leren omgaan met gevoelens neemt niet in acht dat je gevoelens in het lijf zitten. Dus we hebben naast de cognitieve “praat-therapie” ook nog het lichaam nodig. Dit vind ik zo waardevol aan yoga: Yoga is een moment voor jezelf. Checken hoe het met je gaat. Te zijn met wat er is. Leren verdragen. Je eigen pijnpunten, uitdagingen en automatische reacties (zowel cognitief als gedrag) te ontdekken.

De meerwaarde van Yoga in de therapie 

  1. Moment voor jezelf en checken hoe het gaat: hoe vaak in je dagelijks leven neem jij een moment voor jezelf? Echt stilstaan bij jouw binnenwereld. Yoga biedt zo een moment. Je wordt je bewust van wat er in je gebeurt, de fijne en minder fijne sensaties, gevoelens en gedachten. 
  2. Zijn met wat er is en leren verdragen: zoals eerder benoemd vermijden wij pijnlijke emoties. Yoga heeft houdingen die ongemakkelijk kunnen voelen. Houdingen waar we het liefst gelijk een been of arm willen aanpassen. Tijdens de yoga leer je het verschil tussen “ik ga over mijn grens” en “dit voelt niet fijn, maar is oké”. De adem helpt je om bij het fysieke ongemak te blijven. 
  3. Eigen pijnpunten, uitdagingen en automatische reacties ontdekken: De yogamat is jouw spiegel. Vind jij bij de yoga dat je het niet goed doet? Dat iemand anders beter is? Denk je stel je niet zo aan? Push je door of neem je juist een stap terug? Dan doe je dat waarschijnlijk ook in het dagelijks leven. Je eigen reactie patronen ontdekken, geeft je meer bewustzijn en de kans om te veranderen in je dagelijks leven.

Het praten kan niet zonder yoga en andersom 

Wat ik in de praktijk zie is dat het niet zwart of wit is. Wij hebben het allebei nodig, het praten (hart mogen luchten, inzichten, cognitieve en gedragsveranderingen) en de yoga (lichaamsbewustzijn, echt voelen, coping vaardigheden aanleren). Blijf altijd bij jezelf checken: Wat heb ik nodig? Soms is wat we nodig hebben niet altijd wat we leuk vinden en andersom.

Ben jij nieuwsgierig hoe yoga naast “praat-therapie” je in je groeiproces als mens kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via 06 11 48 21 92 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp