Wat is trauma? 

Je kan niet meer slapen, je blijft denken, gehaast, onrustig, angst. Je verlangt naar rust en veiligheid, maar je voelt het maar niet. Alleen zijn, ogen dicht, niks doen is moeilijk. Je lichaam staat aan, hartkloppingen, gespannen spieren, hoofdpijn, hoge ademhaling. Herinneringen aan wat er is gebeurt, negatieve gedachten over jezelf of de ander dringen zich op. Of voel je juist leegte, verdoofdheid, je hebt het gevoel dat je jezelf kwijt bent? 

De kenmerken van trauma 

Kenmerkend voor een trauma is dat het zo schokkend, groot en pijnlijk is dat het niet lukt om het te verwerken. Trauma laat sporen achter in je lichaam en geest: angst, paniek, verdriet, schok, hartkloppingen en overtuigingen. Trauma voelt alsof je gevang bent in het verleden moment. 

Bij trauma denken we aan gebeurtenissen zoals ongelukken, misbruik, oorlog en dood van een dierbare - schoktrauma. Tevens is er jeugdtrauma, trauma ontstaan in de jeugd: Dingen die er waren maar niet hadden moeten zijn. Dingen die er juist niet waren hoewel ze er hadden moeten zijn (bijv. lichamelijk en emotionele verwaarlozing en misbruik). 

Wat zijn de gevolgen van trauma? 

We kunnen nooit voorspellen hoe iemand zou reageren op een ingrijpende gebeurtenis. Elk individu is uniek. Persoonlijkheid, support van naasten en omgevingsfactoren hebben impact op de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis. 

→ Trauma is niet de gebeurtenis zelf, maar wat het met jou heeft gedaan! 

Traumasymptomen

Wanneer we spreken van trauma, is de gebeurtenis te groot om te kunnen verwerken. Dit merk je enerzijds aan slapeloosheid (niet inslaap komen of doorslapen), onrustig gevoel, angst, hartkloppingen, beelden. Anderzijds kan het ook dat je dissocieert, uit contact treedt met jezelf en anderen: gevoel van leegte, verdoofd gevoel, drugsgebruik, depressie. 

Trauma en het autonome zenuwstelsel 

Trauma gevolgen zijn er omdat het autonoom zenuwstelsel van het lichaam ontregelt bij gevaar. Het autonome zenuwstelsel maakt een inschatting of er gevaar is of veiligheid. Vervolgens worden biologische processen in gang gezet zoals ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering om te kunnen reageren. 

Reactie mogelijkheden zijn: veilig, kalm en verbonden; vechten en vluchten; bevriezen. Bij een trauma is gevaar. De reactie is “overleven”. Er wordt dus gekozen tussen vechten en vluchten, of bevriezen. Je lichaam onthoudt alles! Zo ook deze schokreactie van het lijf. De volgende keer wordt al sneller gevaar gesignaleerd. Met als gevolg dat je in dagelijkse situaties angst kan ervaren. Door de angst in je lichaam, voelt het lijf niet meer veilig en verdwijnt het vertrouwen in jezelf en de wereld. 

Trauma en overtuigingen 

Tevens is het mogelijk dat je de situatie, je eigen sensaties en belevenis probeert te begrijpen. Je bent op zoek naar antwoorden. Onbewust kunnen we conclusies trekken die ons belemmeren. Denk aan “ik ben het niet waard”, “niemand is te vertrouwen”, “de wereld is onveilig”. 

Hoe kan ik me weer veilig en verbonden voelen? 

Traumaverwerking bestaat uit verschillende onderdelen. Hierbij hoort het kalmeren van het zenuwstelsel, zelfcompassie, integratie van de gebeurtenis in je levensverhaal en het verstevigen van basisveiligheid. 

Het zenuwstelsel kalmeren en herinneringen neutraliseren 

Smarttapping (EFT, Emotional Freedom Technique) is een lichaamsgerichte techniek waardoor het zenuwstelsel kalmeert terwijl je op accupunctuur punten van je lichaam klopt. Er zijn verschillende technieken binnen Smarttapping waardoor je emoties, beelden en gedachten vermindert. Zodoende treedt er rust en ontspanning op. Nieuwe situaties worden dan niet meer als gevaar, maar als veilig geïnterpreteerd. Smarttapping voor traumaverwerking doe je met een therapeut. Smarttapping om jezelf te kalmeren thuis, doe je altijd! 🙃 Smarttapping is makkelijk te leren en thuis toe te passen in momenten van stress, angst, herbelevingen, fysieke sensaties... 

Weten “het is voorbij” en zelfcompassie voor jezelf 

Door aan de beelden en emoties te werken, zal je ‘wijze’ ik steeds meer op de voorgrond treden. Woorden zoals “Ik zie dat het eng voor me is, maar ik mag weten, het is nu voorbij” kunnen helpen om jezelf te kalmeren. Hiernaast ontstaat door uitleg over trauma meer rust en vrede over je eigen reactie en zal je met meer begrip naar je eigen (onvrijwillige) reactie kijken.

De situatie integreren in je levensverhaal 

Gesprekstechnieken van ACT en CGT helpen om de trauma in je eigen levensverhaal te integreren. Denk aan vragen zoals, wie was ik voor de gebeurtenis, wie ben ik nu, wat heb ik geleerd over mezelf en de ander, welke keuzes maak ik voor mezelf. 

Vertrouwen en basisveiligheid in jezelf versterken 

Yoga (o.a. ademhaling) en Smarttapping zijn lichaamsgerichte technieken die je op elk moment kan toepassen. Hierdoor zal je ervaren dat je jezelf gerust kan stellen. Je BENT niet je gedachten en gevoelens, je HEBT ze. Je zal ervaren dat na momenten van onrust ook momenten van rust en kalmte komen. Je zenuwstelsel kalmeert, waardoor de basisveiligheid in jezelf groeit. De “Box breathing” (4 IN, 4 VAST, 4 UIT, 4 VAST) en grondende oefeningen zoals de “kindhouding” helpen je om je gevoel van veiligheid te versterken. 

Welke stappen kan ik zetten? 

Lees en informeer jezelf over trauma. Er zijn mooie boeken, films en YouTube video’s. Inspirerende boeken zijn “The body keeps the score” (Bessel van der Kolk), “Van taboe naar trauma bewust" (Kassandra Goddijn) & “The Wisdom of trauma” (Gabor Mate). 

Spreek met mensen over hoe je je voelt! Je hoeft niet te vertellen wat er is gebeurt, maar geef aan dat je het moeilijk hebt en vind steun in je naasten. Hiernaast kan het helpend zijn om met een professional jouw trauma te behandelen. Er zijn meerdere organisaties waar je voor trauma terecht kan. Bij Psycholoog Noordwijk zijn wij gespecialiseerd op trauma en gebruiken wij de meest effectieve technieken om trauma te verwerken. Smarttapping, ACT, CGT, (heel)yoga en andere interventies passen wij toe. Voor ons sta jij centraal! Wij denken mee: wat jij nu nodig hebt en hoe je weer in je kracht komt te staan! Kinderen, jongeren en volwassenen, iedereen is bij ons welkom! 

Wil je graag contact met ons opnemen? 

(Whats)App of bel: 06 11 48 21 92 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op onze website vind je meer informatie over wie wij zijn: www.psycholoog-noordwijk.nl

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp