Wat is de impact van Covid-19 corona in onze praktijk?

Covid-19 heeft sinds 2020 de wereld in de ban en dus ook ons en onze cliënten.

We zijn inmiddels in 2021 beland, waarbij de covid-problemen in de wereld niet minder zijn geworden. De nieuwe varianten op het virus, de zoveelste lockdown en de angst voor onze toekomst houdt ons in de greep. Hoewel we het liefste het zouden willen wegdenken, helaas treft het iedereen.

Velen werken al een jaar vanuit huis, geven hun kinderen thuisonderwijs en winkelen online. Alles vanuit huis, zelfs uit eten doen we nu thuis. Covid is in de therapie een terugkerend gesprek, cliënten hebben behoefte om te spreken hoe het gaat met dat ene familielid met corona of hoe zij moeten omgaan met het gebrek aan oppas tijdens werkuren. Het omgaan met het verlies van een eigen bedrijf, schulden die nu betaald moeten worden of stress en relatieproblemen thuis. Als psychologen kunnen wij het wel zeggen, iedereen heeft het echt zwaar.

De impact van de maatregelen zijn niet te overzien. We merken dat het virus zowel op fysiek niveau afspeelt, maar vooral emotioneel en mentaal de wissel op ons trekt. De impact op alle lagen is aanwezig. De uitdaging in onze gesprekken is dan ook dat iedereen ermee zal ‘moeten’ om leren gaan, het virus is helaas nog niet vertrokken of onder controle.

Dan komt het erop aan dat wij als mens moeten dealen met de situatie zoals die is. Er is nu meer angst, onveiligheid, stress en afwezigheid van ‘leuke uitjes’ dan anders. We kunnen de drukte van het leven niet compenseren, terwijl we dat wel gewend zijn. Uiteten, familiefeestjes, vakanties, weekendjes weg en vergeet niet het knuffelen en menselijk contact wat allemaal ontbreekt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we zullen er allemaal het beste van ‘moeten’ maken. Als dat je nu even niet lukt, er te veel teleurstellingen zijn en je merkt dat het stressniveau niet meer daalt dan is het goed dat je hulp zoekt. Want stress is niet het grootste probleem, maar wel het gebrek aan herstel.

Covidproof praktijkruimte

Ons team van therapeuten staan voor jullie klaar, gelukkig mogen wij nog steeds onze cliënten ontvangen in de praktijk. De maatregelen die wij hebben genomen is dat wij tijdens en na elke sessies de ruimte luchten, wij de ruimte desinfecteren en we zelfs de optie hebben om de sessie online te doen of buiten tijdens een wandeling door bos, duin of strand. Wanneer we verkouden zijn, of een huisgenoot heeft klachten kunnen we alsnog de sessies doen. Na een jaar covid merken wij als therapeuten dat zowel online als wandelen de effectiviteit van de sessie niet in de weg staat. Dit komt ook omdat wij als praktijk al jaren internationale cliënten hebben waarmee we gewend zijn de sessies via beeldbellen te doen.

Wat we wel merken is dat veel mensen toch hulp bij hun psychische klachten te lang uitstellen. Dat is zonde, want het is moeilijker wanneer het probleem groeit om dan bij verergerde klachten dit te normaliseren. Natuurlijk als het zo is, kan je er altijd nog iets aan doen, maar het advies is vooral: zoek hulp en doe het niet alleen in deze tijd!

Stay safe!

Team van Psycholoog Noordwijk

Psycholoog Merel Hovestad
Orthopedagoog Miriam Streur
Psycholoog Francisca Kramer
Praktijk Assistent Daisy van der Zalm

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp