Wandelen: Goed voor lichaam én geest

In plaats van luieren aan een zwembad kun je tijdens je zomervakantie natuurlijk ook een mooie route door

Frankrijk of Spanje maken. Sterker nog, wandelen kan altijd en overal. Lekker makkelijk en beregezond, want met wandelen houd je niet alleen je lijf fit, je zorgt er ook voor dat je bovenkamer tot rust komt en dat de stress verdwijnt.

Dat bewegen goed voor ons is, wisten we natuurlijk allang. In januari stroomden de sportscholen weer vol met mensen en hun goede voornemens. Anderen verkiezen de buitenlucht. Met een flinke wandeling verbrand je immers ook heel wat calorieën. Maar dat is niet het enige voordeel vertelt wandelpsycholoog Merel Hovestad, die therapie combineert met wandelen aan zee of in het bos.

Hovestad: “Met wandelen zet je jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Dat werkt als volgt; als je last hebt van een probleem, dan voel je dat in je lijf. Dus stel je krijgt een vervelende mail van je baas en je kan dat niet loslaten, dan gaan die negatieve emoties vastzitten in je lichaam. Emoties hebben een sterk fysiek effect. Die zitten niet alleen tussen je oren. Daarom wandel ik met mijn cliënten, want als je je motoriek aanzet terwijl je het hebt over heftige emoties dan zie je dat de verwerking van het probleem makkelijker gaat.”

Blog 06 foto2

Ook Wanda is een heuse ervaringsdeskundige als het gaat om de voordelen van wandelen. Ze is veel op pad en houdt een blog bij, waar wandelaars veel tips en inspiratie kunnen vinden. Als tiener werd Wanda besmet met het wandelvirus en liep ze flinke afstanden, waaronder het 498 km lange Pieterpad. Maar door werk en de geboorte van haar zoon kwam het lang stil te liggen. In 2013 pakte ze de draad weer op en sindsdien maakt wandelen weer een belangrijk deel uit van Wanda's leven.
"Na vijf kilometer komt de rust in mijn hoofd"

Het is belangrijk om van start te gaan, want je kunt niet van jezelf verwachten dat je van de ene dag op de andere 40 km aan één stuk loopt. “De eerste keer dat ik weer ging lopen, deed ik 7 km en was ik daarna kapot. Het was echt wel weer even opbouwen. Maar naarmate ik vaker ging, merkte ik dat mijn lichaam het beter aan kon en dat ik steeds minder last had van stijve heupen en benen.”

Naast een lekkere conditie, brengt het wandelen Wanda ook rust. “Ik heb een hele drukke baan. Tijdens het wandelen heb ik de ruimte om alles even te relativeren en op zijn plek te zetten. De eerste vijf kilometer ben ik altijd heel druk met alles wat er gebeurd is en wat nog moet gebeuren. Daarna is dat geordend in mijn hoofd en dan begint de rust. Dan komen ook de creatieve ideeën opborrelen. Ideeën over hoe ik bepaalde dingen kan oplossen. Zo helpt het wandelen ook weer bij mijn werk.”

Blog 06 foto3

Wandelpsycholoog Hovestad legt uit dat dit komt door de afbraak van cortisol, een stofje dat ons lichaam aanmaakt bij in situaties van stress, zodat we op scherp komen te staan. Dat is soms heel handig, bijvoorbeeld wanneer je onverwachts oog in oog komt te staan met een beer. Maar het is niet goed als je lichaam voortdurend in staat van stress verkeert. “We leven tegenwoordig echt op die stresshormonen. Daardoor gaan we continu over onze vermoeidheid heen, want door het hoge gehalte cortisol voelen we niet wanneer we moe zijn. Zo ontstaan ook burn-outklachten.”

Maar wandelen helpt. Hovestad: “Na een half uur bewegen breekt je lichaam cortisol af. Dan verdwijnt het opgejaagde gevoel dat we tegenwoordig zo vaak hebben." Daarnaast is wandelen een fijne afwisseling van dat vele zitten dat we dag in, dag uit doen. "We zitten zoveel en zijn dan ook nog voortdurend met smartphones en iPads bezig. Wandelen biedt een tegengewicht.” Bewust afstand nemen van al het gehaast en gejakker. Even een tandje terug, de natuur in en weer rustig tot onszelf komen.

Hoe snel of langzaam je daarbij gaat, is voor iedereen anders. Wanda: “Tempo is heel persoonlijk. Als je je blik op oneindig zet en door stampt kun je 6 km per uur halen. Als je op verharde weg loopt tenminste, want op onverharde wegen gaat het langzamer. Bij een vierdaagse wandel ik 6 km per uur. Dat is ook nodig om op tijd binnen te komen. Maar als ik zelf op pad ben dan doe ik rustig aan. Dan stop ik onderweg om foto´s en aantekeningen te maken voor mijn blog.”

Wanda heeft al wandelend veel gezien in binnen- en buitenland, maar is nog steeds enthousiast over wat ons kleine landje wandelaars te bieden heeft. “Ik ben geen asfaltverslindster. Ik houd van onverharde paden. Dijk, bos of weiland. De Hoge Veluwe vind ik heel mooi en afwisselend. Ook de Sallandse heuvelrug is een favoriet. Maar het weidse landschap dat je in Friesland aantreft vind ik net zo goed geweldig. En toen ik in Limburg wandelde, waande ik me echt in het buitenland was. Met die rotspartijen en mergelgroeves. Nederland is heel afwisselend. Bij iedereen is wel iets in de omgeving waar je een leuk rondje kunt wandelen."

Wandeltips

  • Kijk voor handige info en leuke routes op de site van Wanda.
  • Wie niet graag alleen wandelt of deel wil nemen aan speciale activiteiten kan zich aanmelden bij een van de vele verenigingen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland.
  • Een omgeving wordt interessanter als je er meer van weet. Dus neem een leuk wandelgidsje mee!
  • Ga je met de hond op pad, check dan eerst waar deze vrij mag rond rennen.
  • Goede wandelschoenen bestel je niet online, maar ga je uitgebreid passen in een outdoorwinkel.
  • Er zijn tal van wandel-apps om mooie routes mee te ontdekken. Erg fijn is de app van Natuurmonumenten.

Door Kita van Slooten

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp