Jezelf begrijpen door jouw innerlijke familie te leren kennen

Wil je jezelf beter begrijpen? Ben je op zoek naar wat je nodig hebt? En/of wil je graag patronen doorbreken maar weet je niet hoe? Dan is de innerlijke familie iets voor jou! Deze toepasbare theorie verduidelijkt wat er van binnen gebeurt. De innerlijke familie bestaat uit vier schilden waarmee we communiceren en vier brillen waarmee we de wereld bekijken en beleven. Deze vier domeinen bestaan uit het meisje, het jongetje, de man en de vrouw. Het is gebaseerd op de theorie dat al je kwaliteiten en eigenschappen in vier ‘archetypen’ onder te brengen zijn. Archetypen (Carl Jung) staan voor een universele verzameling van eigenschappen van je persoonlijkheid die opgeslagen liggen in ons collectieve onderbewustzijn. Deze vier archetypen zijn voor vrijwel iedereen goed herkenbaar en elk archetype heeft zijn eigen kwaliteiten, waarden, behoeften en drijfveren.

De innerlijke familie: het meisje, het jongetje, de vrouw en de man

De innerlijke familie maakt duidelijk wat er van binnen gebeurt. Bij onze geboorte dragen we het meisje en jongetje in ons mee. De man en de vrouw in ons zijn een doorontwikkeling vanuit het meisje en jongetje. De ontwikkeling wordt gekleurd door de verschillende rolmodellen (denk aan ouders en leerkrachten) die op ons pad komen. Vanuit het jongetje ontwikkelt zich de man met denk- en doekracht. De vrouw, met eigenwaarde, rust en weten, ontwikkelt zich vanuit het meisje. Dit klinkt misschien vaag en je wilt het beter begrijpen. Lees dan verder om te ontdekken waar het meisje, het jongetje, de man en de vrouw in jou voor staan.

Het meisje staat voor het voelen

Het meisje is het lieve deel van ons. Harmonie, saamhorigheid en erkenning zijn belangrijk voor het meisje. Wanneer het meisje in haar kracht staat, kunnen we ons verbinden met de ander. We voelen en voelen mee, we zijn flexibel en groeien en veranderen. Het meisje heeft echter ook schaduwkanten, namelijk overgevoeligheid, manipulatief gedrag, naïviteit, eenzaamheid, onzekerheid en jaloezie. Het meisje kent alleen twee staten van zijn: ontspannen of gespannen voelen. De behoeften zijn veiligheid, geborgenheid en intimiteit. Wanneer het meisje zich veilig voelt, kan je je openstellen, met de ander verbinden en rust vinden.

Het jongetje staat voor het willen

Het jongetje staat voor het willen. Het avontuurlijke deel en de levensenergie in ons. We hebben het jongetje nodig om enthousiasme te voelen. Ook leergierigheid, assertiviteit, speelsheid, optimisme en beweeglijkheid zijn kwaliteiten van het jongetje. De schaduwkanten zijn cynisme, pestgedrag, prinsjesgedrag en egoïsme. Het jongetje is of aangehaakt of afgehaakt. Het jongetje straalt creativiteit en enthousiasme uit en maakt dat we onze eigen plannen willen najagen, zonder rekening te houden met de mening van anderen. De behoeften zijn vrijheid, avontuur, nieuwe dingen uitproberen en grenzen verleggen. Uitstellen zit er niet in: ik wil het NU!

De man staat voor het denken en doen

De man is de denk- en doekracht in ons. Dankzij de man in ons maken we plannen, stellen we doelen, zetten we door, hebben we focus en concentratie en kunnen we logisch en analytisch nadenken. Het is de ratio in ons. Ook de man heeft zijn schaduwkanten, namelijk keiharde regels, zwart-witdenken, rigiditeit, overmatig oordelen en perfectionisme. De man is de volwassen kant van het jongetje, met als doel zoveel mogelijk kennis opdoen en informatie verzamelen en analyseren, waarbij de speelsheid volledig afwezig is. Alles is serieus en logica staat voorop.

De vrouw staat voor het weten

De vrouw in jou is de wijsheid. Zij zorgt voor alle gezinsleden en weet wat iedereen nodig heeft. De vrouw zorgt voor de ander, maar nooit ten koste van zichzelf. Het is het realistische deel in ons: acceptatie, eigenwaarde, zelfvertrouwen en intuïtie. Als zij in de valkuil stapt, ervaren we uitputting, zwaarmoedigheid, onwetendheid en obsessiviteit. De vrouw weet wat voor jou goed is, wat jij nodig hebt, wat jouw waarden zijn en is tevens realistisch over wat je van jezelf kan verwachten. De vrouw helpt om te integreren, te verteren en los te laten. Zij biedt troost en veiligheid, voor anderen maar vooral ook voor zichzelf. Door de innerlijke vrouw leer je omgaan met teleurstellingen en tegenslagen, door schade en schande wijs te worden!

De innerlijke familie in het dagelijkse leven

Je denkt nu misschien: en nu? De eerste stap is bewustwording! Word je bewust van hoe jouw innerlijke familie eruitziet. Wie is het meest aanwezig? Wie zou je meer voorop willen zetten? Zie je meer de kwaliteiten of schaduwkanten van een gezinslid? Hieronder geef ik enkele voorbeelden die je mogelijk herkent.

Je blijft maar doorgaan, emoties vind je helemaal niks, je denkt vaak “stel je niet zo aan”

Het innerlijke meisje schreeuwt om aandacht. Het is zeer goed mogelijk dat je van alles voelt, maar dat het innerlijke meisje overschaduwd wordt door de kritiek van de man. Denk aan: “doe normaal”, “stel je niet zo aan”, “wat ben je toch zwak”, “niet voelen, gewoon doorgaan”. Emotionele momenten zijn dan een uitdaging, gezien de emoties er wel zijn, maar er niet mogen zijn. Frustratie, zelfverwijt en een negatief zelfbeeld zijn het gevolg. Zeer waarschijnlijk wil jouw innerlijke man je beschermen. Gevoelens van het meisje lijken eng, veel. Vaak weerspiegelt de innerlijke man wat je hebt meegekregen van jouw verzorgers. Hun reactie op jouw emoties is de reactie van jouw innerlijke man op het meisje. Ga op ontdekkingsreis: hoe gaan/gingen je ouders om met jouw emoties toen je een kind was? Zodra het innerlijke meisje niet gezien en gehoord wordt, ontstaat er (over)spanning, overreageren in situaties, paniek en verdriet. Ook kunnen we ons terugtrekken omdat we bang zijn voor het oordeel van de ander.

Je mist jouw passie, levenslust en speelsheid

In het dagelijkse leven “moet” zo veel. Werken, een goede partner en ouder zijn, sporten, en omgaan met wat het leven met zich meebrengt (verlieservaringen, ruzies, ongelukken). Het “moeten” is de man. Vaak moet er van alles anders en ben je niet goed genoeg. Dat geeft de innerlijke man aan ons door. Het “moeten” botst met het jongetje. Dat deel wil alleen maar genieten, geen gezeur, en spontaan zijn wil volgen. Iedereen draagt het innerlijke jongetje in zich mee. Bij sommigen is het jongetje extra sterk aanwezig. Dit herken je door de sterke wil, extra behoefte aan avontuur, en onverschilligheid wanneer het niet binnen zijn interesse ligt. Uiteindelijk hebben we ze allemaal nodig, de levensenergie. Anders vervallen we namelijk in een bepaalde leegte en ontevredenheid. Hoe ziet dat er bij jou uit? Is er nog ruimte voor wat jij echt wilt? Of staat het MOETEN voorop? Zet vandaag nog de stap om ruimte te maken voor wat jij echt wilt! Het hoeft niet groot te zijn: een wandeling, trampoline springen met je kinderen, dansen terwijl je schoonmaakt - zolang jij het maar wilt! Deze vragen kunnen helpen om achter jouw levensenergie te komen: Wat deed je graag als kind? Op welke momenten in je leven ben je de wereld om je heen vergeten? Wat wilde je altijd al leren? Waarin zou je graag meer tijd en energie willen stoppen, gewoon omdat je het leuk vindt?

Je hebt moeite om keuzes te maken, je blijft hangen in emoties en vergeet jezelf in de zorg voor de ander

De kans is groot dat je meisje voorop staat en je vrouw in haar valkuil zit. De vrouw is ons innerlijke weten, de wijsheid die weet wat je zelf nodig hebt en wat de ander nodig heeft. Als je als kind geleerd hebt dat er geen ruimte is voor jouw emoties, gedachten en grenzen, dan zal je er ook moeite mee hebben deze ruimte te geven als je ouder bent. Het meisje schiet door in het zorgen voor de ander en vergeet zichzelf. Alle emoties kunnen zo veel zijn voor het meisje dat het haar kan overspoelen. Het realistische deel in ons, de vrouw, weet dat we alleen voor een ander kunnen zorgen als we goed voor onszelf kunnen zorgen. De vrouw weet dat we onszelf kunnen geruststellen zodra het innerlijke meisje angstig is. Wat zijn de momenten dat je leeft vanuit wat jij nodig hebt? Wat zijn de momenten dat je jezelf toestaat en ruimte geeft om verdrietig te zijn? Dat je realistisch bent over wat wel of niet kan op een dag? Dit is jouw innerlijke vrouw. Soms is de innerlijke vrouw in haar valkuil te vinden, namelijk uitgeput voelen, hopeloosheid, het niet meer overzien, en de ander op nummer één zetten. Dit komt door ervaringen die we hebben gehad. Toen was het nodig, nu niet meer. Je versterkt je innerlijke vrouw door elke week een moment in te plannen waarbij je stilstaat: “Wat heb ik nodig deze week?” Zelfzorg, zoals beweging, bodyscrub, vrienden ontmoeten die jouw energie geven, en een dagboek bijhouden (verzin maar wat het voor jou is). Daarnaast is het belangrijk om te herkennen welke oude patronen van vroeger (zoals pleasen, altijd maar doorgaan) er nog zijn en waar je nu voor staat.

De innerlijke familie geeft jou meer wijsheid en begrip voor jezelf

De innerlijke familie is er om jezelf en de ander beter te begrijpen. Hierdoor kan je jezelf en de ander ontmoeten met compassie en zachtheid in plaats van verwijten en haat. Nieuwsgierigheid is de sleutel. We hebben allemaal onze beweegredenen voor wat we doen en niet doen. Dit betekent niet dat we alle gedragingen goedkeuren, maar het geeft ons houvast waar we onszelf en de ander kunnen ontmoeten.

Bij Psycholoog Noordwijk leer je jezelf en je innerlijke familie kennen in onze behandelgesprekken, waardoor je zelfkennis wordt verdiept en je dagelijkse patronen veranderen. Ook kan je de training “de Innerlijke Familie” volgen.

Wil jij meer weten? Neem contact met ons op via:

06 11 48 21 92
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

 

© 2025 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp