Hugging - De beste garantie voor de toekomst

‘Mag ik je misschien een rare vraag stellen? Hoe vaak knuffel je met je zoon?’

De vader tegenover me barstte in lachen uit. ‘Hij is al vijftien, dan doe je dat toch niet?’ Ik begreep zijn reactie wel. Het omhelzen en knuffelen van je (grote) kinderen is lang niet bij iedereen een gewoonte. Toch gaf ik deze vader na afloop van de sessie het advies zijn zoon minstens een keer per dag minimaal 20 seconden lang te omhelzen. Dat is de tijd die nodig is om het hechtingshormoon oxytocine aan te maken, hetzelfde hormoon dat vrijkomt tijdens borstvoeding en de hechtingsband bevordert.

Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen affectie en (geestelijke) gezondheid. Hoe meer je als kind bent geknuffeld, hoe gezonder en gelukkiger je later bent. Volgens Child Trends, een groot Amerikaans onderzoeksinstituut, staat het wetenschappelijk vast dat ouders die hun kinderen veel warmte en affectie geven, hun kroost in feite een gigantisch cadeau geven in de vorm van levenslange positieve effecten. Je kind elke dag even lekker vasthouden betekent meer zelfvertrouwen, betere schoolprestaties, een betere communicatie tussen ouder en kind (ja, ook met pubers!) en minder gedragsproblemen. Kinderen die de pech hebben weinig of geen affectie te krijgen, hebben vaker het gevoel er niet bij te horen, kunnen vijandig of agressief zijn en zelfs antisociaal gedrag ontwikkelen.

Kun je ook teveel knuffelen? Integendeel. In 2010 toonde een onderzoek van Duke University aan dat de 6 procent baby’s die de liefste en warmste moeders hadden, op hun dertigste aanzienlijk gelukkiger waren, meer veerkracht hadden en minder last hadden van angsten dan hun leeftijdsgenoten.

We willen ons allemaal verbonden en geliefd voelen. Dat begint in de wieg en gaat een leven lang door. Lieve vaders en moeders: neem vandaag de tijd om je kinderen eens extra lang te knuffelen. Het is de beste bescherming die er is.

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp