Hoe je trauma’s loslaat door Smarttapping 

Smarttapping (EFT), het tappen op meridianen punten, heeft mijn leven veranderd. Zowel privé als in mijn werk als psycholoog. Cliënten heb ik zien transformeren. Zij begonnen met angst, paniek, slapeloze nachten en piekeren, en ervaren door Smarttapping weer rust, vertrouwen en veiligheid in zichzelf. Ze hebben losgelaten wat ze niet meer dient. In deze blog deel ik met jou wat Smarttapping is, mijn ervaringen als therapeut en hoe je het thuis kan toepassen. 

Wat is Smarttapping? 

Smarttapping is de "Emotional Freedom Technique” van Gary Craig. Het is een emotie regulatie techniek. Door het tappen op meridianen punten van je lichaam, wordt je zenuwstelsel gekalmeerd en wordt het emotie centrum (de amygdala) gedeactiveerd. Tapping is gebaseerd op het idee dat elke negatieve emotie of gedachte een verstoring van het energetische systeem van het lichaam is. Je associeert met het gevoel en staat stil bij wat er op dat moment is. Normaliter vechten we tegen alles wat ongemak, pijn en negatief zou kunnen zijn. 

 

Vaak wordt gevraagd of Smarttapping met EMDR (Eye-Movement Desensitization and Reprocessing) te vergelijken is. De overeenkomst is dat allebei een beroep doen op het werkgeheugen waardoor emotionele herinneringen geneutraliseerd worden. Het voordeel van Smarttapping is dat ook je lichaam wordt meegenomen. Bessel van der Kolk, trauma expert, heeft een boek “the body keeps the score”, waarin hij schrijft dat alles wat we meemaken opgeslagen wordt in het lichaam. Smarttapping laat ook het lichaam de herinneringen neutraliseren, waardoor je weer lichter en vrij kan leven.

Door Smarttapping verwerk je je trauma’s!!! 

Een tijd terug kwam een cliënt bij mij om te werken aan haar trauma’s (alle casussen zijn veranderd vanwege privacy). Zij heeft meerdere malen ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt rondom inbraak. Als kind is in haar huis ingebroken, toen zij en haar ouders sliepen. Zij heeft gezien hoe bij de buren werd ingebroken en in haar studententijd werd bij haar ingebroken toen ze niet thuis was. Deze gebeurtenissen laten haar heel onveilig en op de hoede voelen. Het donker, de nacht, haar thuis voelen onveilig. Onveiligheid in haarzelf uit zich in angst en paniek als zij alleen thuis is. Als zij bij mij voor de intake komt, zie ik veel spanning en angst bij haar. We starten gelijk met tapping. Eerst op de spanning en angst in haar lichaam. Na de eerste ronde zegt zij: “Oh, ik wist helemaal niet meer dat ik me zo rustig kan voelen”. 

 

Hierna tappen we op de eerste inbraak tijdens haar kindsheid. Hiervoor gebruik ik de “Film techniek”. De gebeurtenis een titel geven en in hoofdstukken onderdelen. Het is een techniek waarmee ik gedissocieerd kan werken. Dat betekent dat zij niet terug naar de gebeurtenis hoeft, ik voorkom een hertraumatisering. Na een aantal tapping ronden kan zij terugdenken aan de situatie zonder in paniek te schieten. De beelden die eerst dichtbij waren, voelen ver weg en wazig. De herinnering is moeilijk terug te halen. Wij sluiten deze sessie en ik geef haar mee hoe zij smarttapping thuis kan gebruiken. 

 

De volgende keer vertelt ze me dat ze in jaren weer normaal kon slapen. Nog angstig voelde maar dan de tapping gebruikte, waardoor zij zich weer gerust kon stellen. We zien elkaar nu nog drie keer, elke keer tappen we op emoties en de gebeurtenissen in haar leven. Zij omschrijft de sessies als volgt: “Smarttapping heeft mij vertrouwen gegeven. Ik weet nu dat wat er ook gebeurt, ik mezelf gerust kan stellen. Dat herinneringen en emoties die niet meer leken weg te gaan, weggetappt kunnen worden. Ik heb de veiligheid in mezelf teruggevonden!”. Deze cliënt stond open om de gebeurtenissen aan te gaan, zij past tapping thuis toe, waardoor er rust en vertrouwen ruimte innamen! 

Na 10 jaar afscheid nemen van overleden partner 

Een andere cliënt voelt nog veel verdriet als hij terugdenkt aan zijn partner die 10 jaar geleden is overleden. Wij tappen op het verdriet en pijn. Ook hier ontstaat er na een aantal keren tappen een transformatie. Mijn cliënt zegt: “Wow, ik denk dat ik afscheid kan en wil nemen van mijn partner. Ik voel rust en vertrouwen, dat zij dat ook voor mij had gewild”. Hij schrijft een brief naar zijn overleden partner waarin hij de laatste dingen meegeeft aan zijn partner. Hij voelt zich opgelucht en heeft meer ruimte om te zien wat er nu is. Zal hij zijn partner en de ingrijpende gebeurtenis vergeten? Nee, door tapping haal je de emotionele lading af van een situatie, niet de situatie zelf. Door het neutraliseren van de emoties, worden de gebeurtenissen draagbaarder en ontstaat er ruimte voor het NU. 

Zo tap je thuis

Smarttapping is super waardevol omdat je het thuis kan gebruiken. Er zijn YouTube videos, wij hebben insta reels (klik hier) en je kan je emoties reguleren met ons OpenMind app (klik hier). Smarttapping is opgebouwd in verschillende stappen. 

  1. Waar zit je mee? Is het een emotie, situatie, gedachte? Schrijf het op. 
  2. Hoe intens ervaar je de emotie/gedachte/gebeurtenis? 0 = helemaal niet; 10 = heel sterk.
  3. Voeg je probleem in deze zin: “Ook al heb ik [dit probleem], toch accepteer ik mezelf en hou ik van mezelf precies zoals ik ben.” 
  4. Tap op het karatepunt (zie plaatje) en spreek de zin hardop uit. Herhaal dit 3x
  5. Herhaal het probleem terwijl je op de volgende punten (ongeveer 5 keer) tapt (zie plaatje)
     Schermafbeelding_2023-07-10_om_13.37.25-min.png
    1. boven op hoofd 
    2. begin wenkbrauw 
    3. zijkant oog 
    4. onderkant oog 
    5. onder neus 
    6. onder je lip 
    7. begin sleutelbeen 
    8. onder je arm 
    9. boven op je hoofd 
  6. Check hoe intens je het probleem nog ervaart, van 0 tot 10.
  7. Herhaal dit rondje met de opstart zin, totdat de score is gezakt. Het kan tot een 0!!!

Merk je geen verschil? Mogelijk dat het probleem niet het probleem is, en er iets anders onder zit. Vervang dan het probleem met wat eronder zit en doe een nieuwe ronde! 

Heb je er vragen over of wil je graag tappen met een van onze therapeuten? Neem dan contact met ons op. 

(Whats)App of bel: 06 11 48 21 92 

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp