Emoties bij kinderen - wat ze je wel of niet vertellen 

Als ouder en verzorger zijn we zoekende. Wat heeft mijn kind nodig, wat hoort bij de levensfase en waar is extra aandacht en begeleiding nodig.

Deze blog zal je antwoorden geven op je vragen over emoties bij kinderen. Kinderen hebben nog weinig besef wat er in hun gebeurt. Vandaar dat emoties in het gedrag te zien zijn:

  • Boos doen: driftig, slaan en schoppen, woedend.
  • Stil zijn: kat uit de boom kijken, geen mening, terugtrekken.
  • Helpen & plezieren: het moedertje, perfect willen doen, zichzelf wegcijferen 
  • Bang zijn: angsten (niet passend bij leeftijd), spullen op de juiste plek, controleren, overdreven veel vragen stellen en geruststelling zoeken, nagelbijten.
  • Druk doen: concentratieproblemen, druk doen, dromerig, wiebelig, friemelen.

Emoties zijn raadgevers 

Emoties geven informatie over hoe het met je kind gaat. Ze kunnen je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en wat je kind nodig heeft. Achter elk gedrag zit een emotie, achter elke emotie een behoefte! In deze volgorde kun je vaak van het volgende uitgaan:

  • Boos doen → machteloosheid, gebrek aan grip → willen graag zekerheid, veiligheid en controle voelen.
  • Stil zijn → niet helemaal welkom voelen, anders voelen, angst niet begrepen te worden → behoefte is om begrepen te worden, te mogen zijn wie ze zijn “ik ben oké”.
  • Helpen & plezieren → waardeloos, onzekerheid, ik ben niet echt belangrijk → gewaardeerd willen voelen.
  • Bang zijn → machteloos en hulpeloos, gebrek aan controle en grip → gronding en vertrouwen, grip op hunzelf en de situatie.
  • Druk doen → het is teveel, verdriet, overbelast, nutteloos → rust en minder prikkels, en tegelijkertijd zichzelf kunnen uiten in creativiteit en beweging.

Achter de emotie kijken 

Hoe zou het voor je als ouder voelen om achter het gedrag te kijken? En bij het ontdekken van de emotie ook de behoefte van je kind te herkennen? Hoe meer je insteekt op de behoefte van je kind hoe meer je kind zich gezien en gewaardeerd voelt. Daarnaast worden de emoties verzacht. Emoties worden namelijk gezien en erkent! 

Kinderen die hun emoties kunnen reguleren dragen een schatkist met zich mee 

Bij Psycholoog Noordwijk passen wij tover tapping toe voor kinderen. Dat is smart tapping (emotional freedom techniek) voor kinderen. Samen met het kind tappen we op meridianen punten en spreken we de emotie en behoefte uit. Hierdoor kalmeert het zenuwstelsel en wordt de amygdala (emotie centrum van het brein) gedeactiveerd. Je kind leert omgaan met zijn eigen angst, verdriet en boosheid en zij/hij heeft meer vertrouwen in zichzelf (“ik kan het aan”). 

Kinderen die hun emoties kunnen reguleren hebben meer rust in hun hoofd, hebben meer zelfvertrouwen, slapen beter en kunnen zich beter concentreren. 

Om hulp vragen MAG!

Ouderschap en kind zijn, in beide gevallen ontdekkingsreizen. We vallen en staan op, doen en laten, beginnen en stoppen, lachen en huilen - alles bij elkaar. Het is oké om om hulp te vragen bij je familie, vrienden en zorginstanties. 

Bij Psycholoog Noordwijk zijn jij en je kind van harte welkom om samen de ontdekkingsreis aan te gaan. We bieden individuele therapieën voor kinderen en jongeren en oudergesprekken. 

Neem vrijblijvend contact met ons op via 06 11 48 21 92 of via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp