Zelfliefde - ik wil het graag voelen, maar hoe? 

We worden er vaak mee geconfronteerd: zelfliefde. Wanneer we in de spiegel kijken, we niet bereiken wat we willen bereiken en we negatieve emoties voelen. Dan worden we nogal geconfronteerd met het feit dat zelfliefde ver te zoeken is.

Veel van ons willen zo graag meer van zichzelf houden, maar voelen het niet. Zelfliefde is niet alleen zelfwaardering, maar een diepgaand gevoel van acceptatie, compassie en respect voor jezelf. In kijken we dieper naar wat ons tegenhoudt om echt van onszelf te houden. Je komt erachter hoe je jezelf en de ander beter begrijpt. In maar een paar stappen kun jij je zelfliefde al vergroten. 

Wat is zelfliefde? 

Ik wil je vragen om eerst stil te staan bij jezelf. Wat betekent zelfliefde voor JOU? 

De algemene definitie van is: ‘het vermogen om onszelf onvoorwaardelijk lief te hebben, met al onze imperfecties, tekortkomingen en unieke eigenschappen. Het houdt in dat we onszelf accepteren zoals we zijn, en dat we vriendelijkheid, mededogen en begrip voor onszelf cultiveren, net zoals we dat voor anderen zouden doen.’

Mijn definitie van zelfliefde? Het is jezelf beter begrijpen, hoe je reageert, hoe je denkt en voelt. Juist de moeilijke momenten zijn kansen om onze zelfkennis te gebruiken om jezelf met begrip en zachtheid te ontmoeten. Zelfliefde is voor mij zelfzorg. Doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Gezond en lekker eten, pauze en rustmomenten, en verbinding met mensen die jou liefhebben. Je doet wat goed voor je is, omdat je het jezelf gunt! 

Wat houdt zelfliefde tegen? 

Hoewel zelfliefde een groot impact heeft op ons welzijn, lukt het niet altijd om van onszelf te houden. Hieronder enkele veelvoorkomende obstakels van zelfliefde:

1. Negatieve ervaringen 

Negatieve ervaringen waarin we ons niet goed genoeg, waardeloos of ongeliefd voelden, kunnen ons laten geloven dat we niet liefdeswaardig zijn. Denk aan pesten op school, alleen waardering door ouders ontvangen wanneer je goed presteert, emotioneel afwezige ouders, en zo veel meer. Uit deze ervaringen ontstaan overtuigingen die de zelfliefde in de weg staan. 

2. Negatieve zelfpraat

Heb jij door hoe je met jezelf praat? Neem de tijd om dat eens op te merken. Vaak hebben we veel negatief oordeel over onszelf: “Wat stom van mij”, “Stel je niet zo aan”, “Doe normaal”, “Wat ben ik een sukkel”, “Ik doe het ook nooit goed”. 

Negatieve zelfpraat wordt ook de innerlijke criticus genoemd. Een innerlijke stem, die altijd maar weer kritiek heeft. De criticus laat ons voelen alsof we nooit iets goed doen en ook nooit goed zijn. Zo vermoeiden, omdat het namelijk ook nooit goed genoeg is, hoe hard we ook ons best doen. De innerlijke criticus zegt het tegendeel van wat we vanuit de zelfliefde zouden zeggen. 

3. Vergelijken met anderen 

De focus op de ander, waarbij de ander het altijd beter doet, voedt zelfafwijzing. We kunnen ons ontoereikend en waardeloos voelen. Het laat ons vergeten dat wij zelf ook super mooie eigenschappen en vaardigheden hebben. Social media kan het vergelijken met anderen versterken. Continu worden we geconfronteerd met de schoonheid, succes of welzijn van de ander. Het stemmetje (trouwens ook vaak de innerlijke criticus), gaat gelijk af: “Zie je wel zijn kunnen het, en jij niet - niets nut.”. Vergelijken met de ander staat je zelfliefde in de weg, want zelfliefde draait alleen maar om jou!!! 

4. Externe normen en verwachtingen

Wanneer we het gevoel hebben niet te voldoen aan de normen en verwachtingen van de mensen om ons heen, voelen we minder compassie voor onszelf. Zo kan het dat we mogelijk geen goede cijfers hebben gehad op school, maar wel heel creatief geweest zijn. Onze ouders vonden alleen cijfers belangrijk. Creatief zijn, dat telt niet. Dan kunnen we hierdoor het gevoel hebben gekregen dat hoe we zijn, niet goed is. Dit is diep verankerd en pijnlijk, waardoor de weg naar zelfliefde geblokkeerd is.

Jezelf beter begrijpen 

Een belangrijke stap op weg naar zelfliefde is het begrijpen van wie we werkelijk zijn, wat onze behoeften, verlangens en grenzen zijn. Onszelf beter begrijpen is een proces. Geef en gun jezelf dus ook de tijd om jezelf stukje voor stukje beter te leren kennen. Hieronder vind je tips om jezelf beter te begrijpen. 

  • Herken je reactiepatronen: Wat zijn jouw triggers? Hoe reageer jij in momenten van vermoeidheid, stress, verdriet, boosheid etc.? (gedachten en gedrag naar jezelf toe en de ander) 
  • Check in bij jezelf: Neem tijd om stil te staan bij hoe het met je gaat? Gaat het goed, fijn! Blijf doen wat je doet. Voel je niet lekker? Wat heb je nodig om goed voor jezelf te zorgen? 
  • Leer je cyclus kennen (voor vrouwen): lieve vrouwen om jezelf te begrijpen, is het belangrijk om ook je menstruatie cyclus te leren kennen! Lees hiervoor het boek “Wild Power” of hou dagelijks bij hoe je je voelt met de “Flo” app bijvoorbeeld. 
  • Praat met dierbaren: Heb je ooit gevraagd hoe je vriend(in), moeder, vader, zus, broer.... je zien? Welke reactiepatronen zij bij jou herkennen? Dit kan veel inzicht geven. Je hoeft niet meteen alles aan te nemen. Kies waar je het mee eens bent en ga er eventueel rustig verder over in gesprek. 
  • Therapie of Counseling: Therapie geeft veel inzicht in jezelf, wie je bent, wat je nodig hebt. Therapie kan je helpen om je negatieve ervaringen en overtuigingen los te laten. Een therapeut of coach kijkt van een afstand mee wat heel waardevol is.

Zelfliefde onafhankelijk van externe bevestiging 

Zelfliefde is de bevestiging en geruststelling in jezelf vinden. Het is een innerlijke staat van zijn die onafhankelijk is van externe factoren. Vaak zoeken we de validatie buiten onszelf in relaties, werk, kleding, social media etc.. Dit staat zelfliefde in de weg. Hierbij enkele manieren om zelfliefde onafhankelijk van externe bevestiging te cultiveren: 

  • Jezelf validatie geven: Vraag jezelf: wat vind ik er eigenlijk van? Hoe voelt het voor mij? Erken als je iets hebt behaald, geef jezelf complimenten voor je inzet, je ontwikkeling. Kijk terug op je leven en zie hoe je bent gegroeid. Merk op wanneer je wordt ingenomen door de mening van anderen en leg de focus dan weer op jezelf door jezelf te vragen (hoe zie ik het?) 
  • Neem tijd voor jezelf: Neem tijd voor wat jij wilt! Waar word jij enthousiast van? Wanneer heb jij het gevoel dat je helemaal jezelf bent? Het gevoel dat je gewoon mag zijn. Doe dingen die geen nut hebben, maar jou levensvreugde brengen. Plan hier echt tijd voor in. Anders is een week of maand zo voorbij. Een of meerdere avonden in de week vrijhouden om te kunnen doen wat jij wilt! 
  • Grenzen stellen: Bescherm jezelf door de mensen te kiezen die jou goed doen! Mensen die jou ondersteunen en respecteren. Zeg “nee” wanneer je merkt dat het jou niet uitkomt of wanneer je jezelf moet inleveren. Begin in te checken, hoe voelt deze vriendschap, wil ik dit echt? Wat is de prijs. Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen? Begin dan met “ik kom hierop terug”.

Begin met zelfliefde!!! 

Nu we een beter begrip hebben van zelfliefde en wat ons ervan kan weerhouden om het te ervaren, laten we eens kijken hoe je stappen kan zetten om de liefde voor jezelf te voelen: 

  • Jij op nr.1: Maak ruimte in je agenda voor jezelf!!! Bekijk je week en creëer momenten waarin je iets van zelfzorg doet. 
  • Praat lief met jezelf: Vervang negatieve zelfpraat door vriendelijke en ondersteunende woorden. Focus op wat wel goed is gegaan, waar je trots op bent of waar je dankbaar voor bent! 
  • Deze zin vind ik heel waardevol: 
  • “Ook al baal ik/ had ik liever/ voel ik me/ denk ik...., toch sta ik ervoor open om van mezelf te houden” 
  • Behandel jezelf als een vriend(in): Vraag jezelf af; wat zou ik tegen een vriend(in) zeggen? Wat zou ik doen wanneer mijn vriend(in) zich zo voelt? Hoe reageer ik op een vriend(in)? 
  • Omarm imperfectie: Herinner je aan het feit dat niemand perfect is, dus ook jij en ik niet! Leer te lachen over dingen die anders gaan dan gewild. Focus je op je inspanning ipv het resultaat (“ik heb echt mijn best gedaan, dat vind ik knap”). 
  • Vier je successen: Erken en vier je eigen successen, hoe klein ze ook mogen lijken. 
  • Stel gezonde grenzen: Het woordje “nee” wordt je nieuw lievelingswoord. Daag jezelf uit om minstens 5 keer “nee” te zeggen. Zinnen zoals “ik kom erop terug/ ik kan niet” kunnen helpen. Let op, je hoeft je niet te verontschuldigen. Zoals iedereen anders het recht heeft om “nee” te zeggen - heb jij dat ook. Wanneer iemand iets vraagt, zijn er altijd twee antwoorden mogelijk “ja” en “nee”. Als diegene geen “nee” kan accepteren, moet hij/zij niet vragen. 
  • Gun jezelf tijd: Zelfliefde is een proces en ontwikkelt zich geleidelijk. Wees dus niet verbaasd wanneer de criticus weer opkomt. Ook in momenten dat je opmerkt dat je de liefde niet voor jezelf voelt, wees trots - je merkt het namelijk op! Super knap!!! 

Deze blog is een begin van jouw zelfliefde! Je hebt namelijk de tijd genomen om stil te staan bij jezelf en hoe je meer van jezelf kan houden. Neem je alleen al één woord mee? Dan is dat al 100% meer dan voordat je deze blog hebt gelezen! 

Wil jij reageren op deze blog of contact opnemen met een van onze psychologen in de omgeving van Katwijk en Noordwijk? Neem dan contact op via (Whats)App of bel: 06 11 48 21 92. Ook via de mail zijn wij bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Contactgegevens:

Psycholoog Noordwijk
Merel Hovestad MSc
T: 06 11 48 21 92
E:  info@psycholoog-noordwijk.nl


Praktijkadres:

Locatie 'de Vonk'
Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

© 2024 Psycholoog Noordwijk. All Rights Reserved.

Whatsapp